Deixar els mals hàbits de costat, com pot ser el consum regular de drogues i alcohol, o altres conductes addictives relacionades amb els videojocs, el sexe o les noves tecnologies, entre altres, no és un procés senzill. Són hores de dedicació i de lluita constant contra el cervell i els impulsos d’un mateix. És per això que la gran majoria de les persones que tenen problemes importants amb els seus hàbits han d’acabar recorrent a professionals de la salut mental per poder solucionar-ho i redreçar aquestes conductes abans que afecti més del compte en el dia a dia. Per recórrer a experts que ajudin en el procés de rehabilitació, a Andorra, hi ha moltes vies possibles. Des de l’opció dels psicòlegs privats, passant per la Unitat de Conductes Addictives del SAAS, fins al Centre Terapèutic Residencial Adrimar, a la Borda Jovell (Sispony), o el Centre de desintoxicació a Catalunya, subvencionat per la CASS. Les opcions són múltiples per arribar a un objectiu concret.
El primer de tot, però, és fer el pas d’acceptar que hi ha un problema en els hàbits d’un mateix per decidir-se a demanar ajuda externa. La metgessa especialista en addicions del Centre Mèdic i Psicològic NIVI Dolors Espín assegura que el més complicat de tot és “reconèixer que es té una addicció i es necessita ajuda de professionals de la salut”. A més, tal com comenta, “pateixen l’estigma social, tant els pacients com les famílies i això és dur”. També va en la mateixa línia el discurs de Xavier Cañada, director del Centre Adrimar, en el qual hi ha la possibilitat d’entrar en mode de règim de 24 hores o només algunes hores. Exposa que “el primer de tot és que l’ingrés o el centre de dia és voluntari. No s’obliga a venir ningú”. “Mai imposem” un tractament, afegeix Espín.
És per això que s’ha d’iniciar amb el difícil pas d’acceptar el problema i decidir demanar ajuda. Una vegada s’ha arribat a aquest punt, es pot començar amb el tractament, que tal com explica la metgessa especialista en addiccions, se sol dividir en dues fases: la desintoxicació i la rehabilitació. Aquest procés comença per una anàlisi específica de cada cas. “En les primeres visites elaborem la història mèdica, psicològica i addictiva. Fem una valoració de l’estat general del pacient, dels antecedents personals mèdics i psiquiàtrics, dels familiars, dels legals, mirem la conducta addictiva actual i prèvies i si hi ha hagut tractaments anteriors, entre altres aspectes”, assenyala Espín. El mateix procediment segueixen a Adrimar. El seu director indica que “hi ha vegades que la gent no sap el que la motiva. Llavors intentem esbrinar què és el que li tira i busquem aquesta motivació per sortir de l’addicció”.
Hi ha diverses activitats que poden servir com a punt de partida del tractament de desintoxicació. El contacte amb la natura és una de les apostes més fermes del centre residencial de Sispony, que aprofita el seu entorn per potenciar-ho. “La natura és molt important per escoltar-se, observar i anar més a poc a poc, perquè, de vegades, anem massa de pressa”, assegura Cañada. Per aquest motiu tenen un hort, que no és només d’ús casolà, sinó que estan donats d’alta per poder fer explotació agrària i tenen permisos per comercialitzar. “Venem productes de quilòmetre zero i fet a Sispony. Ens està funcionant molt bé també”, assenyala. A més tenen un cavall que acompanya en el tractament terapèutic. “Va molt bé per a molts tipus de tractaments”, indica.