“Res tornarà a ser com era el 2019 o el 2018. Malauradament no. Aquesta pandèmia ha sigut una experiència que ens ha canviat la vida per sempre”. L’afirmació, crua, la fa el cap del servei de Salut Mental del SAAS, Carlos Mur, que reconeix que ha sigut una equivocació aquesta “pressa” per tornar a la normalitat. “Fins i tot ha estat una de les causes que més problemes psicològics ha pogut causar, específicament frustració”, adverteix. I és que els missatges optimistes en ple confinament, el Tot anirà bé o En sortirem millors, van anar bé per aixecar els ànims en un determinat moment, però passat el temps veiem que “no, no ha anat bé”. Mur no amaga que potser és aviat per fer una anàlisi molt detallada de tota la pandèmia, però veient el que ha passat “és que no podia anar bé. Era la tempesta perfecta i no podia anar bé”.
I si bé és cert que hem deixat de comptar casos de Covid-19 en el dia a dia, la pandèmia no la podem donar encara per acabada. I de fet, els especialistes veuen “probable” que darrere de la Covid arribi una nova pandèmia: la lligada a la salut mental. “Comencem a patir la pandèmia després de la pandèmia”, afirma. “Fa mesos que arrosseguem l’anomenada onada de salut mental. Des que va concloure el primer confinament ja es deia que la darrera onada del coronavirus seria la de la salut mental, i és ara quan estan sorgint tots els trastorns”. Precisament, l’impacte que ha tingut la pandèmia en la salut mental serà el tema de reflexió de la conferència oberta que avui, a les 19.30 hores, farà el mateix Mur amb el doctor Antoni Corominas en el marc de les Jornades de Salut Planetària.
Pic de l’onada
El responsable del servei de Salut Mental reconeix que és difícil predir quan s’arribarà al pic d’afectació, però està convençut que “encara no hem arribat al cim d’aquesta onada de salut mental. I ho anirem recollint durant anys”. De fet, indica que en l’àmbit local ja s’ha detectat una major incidència, amb més ingressos a l’hospital de dia, particularment a l’UCA, i que aquesta tendència “seguirà tot l’any 2022”.
I què es detecta? “Quadres depressius, trastorns d’angoixa i fins i tot agorafòbia en el moment de tornar a sortir. Puntualment, també hi ha un increment de la prevalença dels trastorns addictius i d’abús de substàncies, com ara l’alcohol”. Finalment, Mur també posa el focus en els trastorns alimentaris. “Estem veient moltíssims casos perquè hi ha hagut molta pujada de pes en algunes persones i per la importància que es dona a la imatge corporal en l’àmbit social”, detalla, assenyalant que hi ha “una precocitat d’inici preocupant”. Es detecten casos, sobretot, en noies a partir dels 13, 14 o 15 anys. Segons Mur, hi ha hagut “un agreujament de les patologies en general”. Potser es va deixar massa de banda l’àmbit de la salut mental en els moments més crus de la pandèmia, però tampoc teníem els coneixements que tenim ara per avaluar-ho. “Es van deixar de banda les conseqüències a mitjà o llarg termini. En una situació d’emergència s’ha de tenir en compte l’aquí i ara”, i és clar, altres malalties cròniques ara es veuen empitjorades. Tot plegat sumat a un “esgotament crònic” que ara també s’ha vist colpejat per la guerra i la crisi econòmica.
Entre els col·lectius més afectats, “adolescents i persones grans a partir de 65 anys”, tot i que Mur també hi afegeix el patiment de tots aquells que ja patien trastorns mentals greus, “que es van veure molt afectats per la situació”, i dels professionals sanitaris. “Hi ha més casos que mai de la síndrome del «burnout», abandonament de la professió, quadres depressius molt greus… és que el que es va viure el 2020 va ser una veritable guerra”.
Tot plegat, doncs, posa un gran repte al davant que comporta canvis de model assistencial i fa adonar de la necessitat de tenir “un sistema sanitari fort” i tenir “cura dels que ens cuiden perquè si no patirem tots”. Però encara que tot pugui semblar molt negre, Carlos Mur es mostra convençut que “hem de ser optimistes”. Destaca la visibilització de la salut mental i la possibilitat de trencar estigmes, a banda que “ens hem adonat que si patim una situació d’emergència hem sigut capaços de fer coses increïbles”.
https://www.bondia.ad/societat/la-pandemia-despres-de-la-covid-19