Carlos Mur Cap del Servei de Salut Mental del SAAS a ANDORRA: «Si es parla molt del suïcidi pot arribar a ser contagiós»

Carlos Mur Cap del Servei de Salut Mental del SAAS

“Si es parla molt del suïcidi pot arribar a ser contagiós”

El cap del Servei de Salut Mental parla del creixement que hi ha hagut dels casos que atenen al SAAS, deguts, en part, per l’abús de substàncies com l’alcohol i assegura que la Covid-19 ha tingut un impacte directe en la salut mental. Fent créixer els trastorns d’ansietat i les fòbies, així com trastorns de conducta alimentària, entre altres. De fet, ho considera la pandèmia del segle XXI i alerta d’un increment de casos d’autolesions. 

Carlos Mur Cap del Servei de Salut Mental del SAAS
“Si es parla molt del suïcidi pot arribar a ser contagiós”

El cap del Servei de Salut Mental parla del creixement que hi ha hagut dels casos que atenen al SAAS, deguts, en part, per l’abús de substàncies com l’alcohol i assegura que la Covid-19 ha tingut un impacte directe en la salut mental fent créixer els trastorns d’ansietat i les fòbies, així com trastorns de conducta alimentària, entre altres. De fet, ho considera la pandèmia del segle XXI i alerta d’un increment de casos d’autolesions. 

Continua sent un tabú parlar de trastorns de salut mental?

És una molt bona pregunta. Si no duem a terme una lluita conjunta contra l’estigma i la discriminació que arrosseguen les persones amb trastorns mentals difícilment podrem assolir una solució per a ells. No diria que és tabú, però encara hi ha moltes persones que han de tenir molta cura amb què diuen o deixen de dir i la concepció en l'àmbit global continua sent dolenta. La millor manera per lluitar contra l’estigma és l’avanç de la recerca científica perquè les persones tinguin una recuperació de la seva funcionalitat i l’eficàcia de la situació clínica. El dia que una persona demani a la feina un permís per anar al psicòleg o el psiquiatre amb la mateixa naturalitat que es demana un permís per portar el nen al pediatre, llavors haurem assolit l’objectiu.

Continua sent un tabú parlar de trastorns de salut mental?

És una molt bona pregunta. Si no duem a terme una lluita conjunta contra l’estigma i la discriminació que arrosseguen les persones amb trastorns mentals difícilment podrem assolir una solució per a ells. No diria que és tabú, però encara hi ha moltes persones que han de tenir molta cura amb què diuen o deixen de dir i la concepció en l’àmbit global continua sent dolenta. La millor manera per lluitar contra l’estigma és l’avanç de la recerca científica perquè les persones tinguin una recuperació de la seva funcionalitat i l’eficàcia de la situació clínica. El dia que una persona demani a la feina un permís per anar al psicòleg o el psiquiatre amb la mateixa naturalitat que es demana un permís per portar el nen al pediatre, llavors haurem assolit l’objectiu.

Quina és la situació actual de l’àrea de Salut Mental?

Jo la definiria com la d’un creixement sostingut, en cap cas arribem a xifres d’epidèmia de salut mental, però corresponen a les previsions que es van fer fa dos anys, que arran de la pandèmia la incidència de trastorns mentals i addictius pujarien. Si mirem les dades d’hospitalització i de consultes externes al SAAS entre 2021 i 2022 veiem diferències positives en tots els grups d’edat i es donen més casos en els homes que en les dones. Amb només amb un psiquiatre i un psicòleg més hem fet unes 40.000 visites a consultes externes i tenim gairebé 4.000 pacients actius. Això vol dir un 5% de la població andorrana.

La Unitat de Conductes Addictives està saturada?

No m’agrada dir que està al límit i no vull donar una imatge de por, però tenim un increment important. Tenim 900 pacients actius i s’han fet 26.000 actes al llarg del 2022 (visites de metge, psicologia, infermeres, entre altres). La tendència continua sent de creixement perquè si es compara les dades que hem tingut el primer trimestre de l’any amb el mateix període de l’any passat observem que els ingressos en la unitat d’aguts s’han incrementat un 57%, concretament en persones adultes. En el cas de l’àrea d’infantojuvenil, és a dir, hem tingut un creixement del 40%. Amb els mateixos efectius que el 2019 hem atès un 34% més de persones ateses. Això provoca tensions en l’equip, però tenim el personal motivat.

LLEGIR MÉSTEXT PROPIETAT de https://www.altaveu.com/entrevistes/si-es-parla-molt-suicidi-pot-arribar-ser-contagios_48423_102.html